HTML

Satira si umorul

Kdo je to osmák degu ? Norinka, terinka, šmudlík, mláďátka, piškůtek.

Friss topikok

Linkblog

Bánki tábor, nyári tábor

2012.05.29. 18:11 guga

Ez az írás, most erősen reklámszagú lesz, nem véletlen, belecsöppentem egy helyzetbe, és szeretném kihasználni a lehetőséget, hogy sokan olvasnak. Nem rejtem véka alá, hogy elfogult is vagyok a hellyel kapcsolatban, Bánkon a legszebb hely, évtizedes múltra tekint vissza, sok úttörő és kisdobos megfordult ebben a táborban az 50-es évek óta.
Eldugott, elszigetelt hely, közel a faluhoz, a sportpálya mellett. Hegyek és erdőkkel tarkított, madárcsicsergős, nádiposzátás patak övezi, éjjel baglyok huhognak, kiválóan alkalmas elbújni a város zaja elől.

Nőcizős koromban a nőhölgyeket Szilvásváradra invitáltam a kempingbe, faházas megoldás, önellátós bográcsozás, sörözés, hajnalban elsőként álltam sorba a sültpisztrángért, meg egy feles. Erdőben bandukolás, gombaszedés, estére fűben heverészés, lópacival megbarátkozás, helybéliekkel koccintás, vigyorgás, aztán magamra húztam a paplant, és hajnalban kezdődött minden előröl.

Kisvasút itt is van, a felsőpetényi bányából jár a vonat, megáll a bánki tábornál, ha van rá igény, felveszi az utasokat és beviszik őket a bányába látogatásra, jó hosszú a vájat, Bakos Feri bácsi mesélt a bányáról, hosszú évekig dolgozott ott, mint robbantó szakember. De van más program is, fürdeni a tóban, kalandpark, nemrég épült, lehet mászni, ereszkedni, csúszni, hamar elfárad az ember az oszlopokon. Jól esik utána a bográcsos meg a hideg sör. A horgászásra nem szeretnék kitérni, az alap, de nincs engedélyem, így egy közeli tóra járok, ami a haveromé, magánterület, nem kell naplózni, hogy mi akadt a horogra.

Manapság a bánki (volt) útörrőtábort nem az úttörők és a kisdobosok használják, persze vannak szakképzett és tapasztalt pedagógusok, akiknek nem a fegyelmezés az első reakciójuk. Beköszönt a nyári szünidő, és nem úgy van, mint más nyári táborokban, hogy csoportokat fogadnak. Elvannak egy hétig, aztán lebiggyesztett szájjal válaszolnak a kérdésre, hogy: Na? Milyen volt? Háááttt, jó, nem történt semmi, azért jó újra itthon.
A bánki táborról ez nem mondható el, innen úgy mennek haza, hogy unszolják a szüleiket, hogy: anyaaa! Nem lehetne még visszamenni egy kicsit? Van még hátra a szünidőből, naaa, csak egy kicsit, olyan jó volt.

Minden korosztálynak, alsósok, felsősök, gimnazisták. Kicsiknek várlátogatás, fakardozás, zászló megszerzése, nagyobbaknak teljesítménytúra és minden hétvégén diszkó. Esténként szalonnasütés, közös ének, igazi nyár, igazi élmény, ami felejthetetlen.
Az étkezésről a Tengerszem panzió gondoskodik, teljes ellátás, repeta.
Mitől felejthetetlen egy nyári tábor? Ha hosszú évek múlva is visszavágyik az ember, amikor felnőtt lesz és vannak kialakult értékrendjei. A bánki tábor biztosítja, hogy minden perc gazdag, és élménydús legyen, éjjel úgy alszanak, mint a bunda, s aztán reggeli torna. Az étkezőbe beférnek százan, nyüzsgés, forró tea, szalámis zsömle, reggeli után csobbanás a tóban, lubickolás, visongás, kergetik a vízben a labdát.

A bánki tábor nem csak gyermekeknek ad otthont, jönnek ide mindenféle népek, a felső tízezerből, mert ez tényleg eldugott hely, lehet lovagolni, közel van a Harcsa kocsma, a tűzrakáshoz bekészítve a fa, rotyog valami disznóság a bográcsban, összefut a nyálam.
Cégeknek, zártkörű rendezvényeknek, osztálytalálkozó, de volt itt már esküvő is.
A konyha felszerelt, zuhanyzó, 24db 4 ágyas faház, és nem szól ránk a házmester :DDD

A bánki (volt) úttörőtábor ad otthont a tekerj a tóra fesztiválnak 4. éve. 2012-ben, ha minden jól megy, akkor a Beertok fesztivál is ide költözik hozzánk. S, hogy miért reklámozom? A Beertok fesztivált évek óta a háttérből technikusként követem, a bánki tábor meg friss dolog, guga a gondnok. Összekötni a kellemest a hasznossal, a nagyobbik fiam Levente dj (dj.lecso), őt is rendszeresen kísérem a fellépésekre, mint technikus, de ha van szabadideje, akkor a bánki táborba cuccolunk, és ha nyugdíjas klub van, akkor az szól, hogy nem csak a 20 éveseké a világ, a réten mindenki talál virágot, szakítson magának és nyomja bele az orrát, érezze újra, hogy gyermek. Úgy táncolnak, egymás derekát rángatják, hogy öröm nézni, felfrissül a vérük, újra fiatalok és bosszankodnak a mai fiatalságon, hogy nem a Coca-Cola mámor vette el az eszüket.

Ez a nyár az a nyár, amire mindenki vágyik, hol máshol?

www.bankitabor.hu

Egy kis ízelítő, zártkörű 3 napos rendezvény volt, jövőre újra jönnek.

[***]

 

1 komment

Címkék: tábor nyári gugaizmus www.bankitabor.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://guga.blog.hu/api/trackback/id/tr754553389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rognork 2012.05.31. 09:26:23

örülök, hogy élsz még
süti beállítások módosítása