HTML

Satira si umorul

Kdo je to osmák degu ? Norinka, terinka, šmudlík, mláďátka, piškůtek.

Friss topikok

Linkblog

Tűz, jöjj velem!

2010.03.16. 06:16 guga

 

Meghívó

Télbúcsúztató, tavaszköszöntő

Népi tradíció újraélesztése Bánkon

Egy olyan egy napos ünnepet szeretnénk létrehozni, ami évenként ismétlődő, visszatérő, idegenforgalmat bevonzó, hagyományteremtő, a télvíz idejét lezáró, látványos rendezvény.
Március 21.
Benedek napja, a csillagászati tavasz kezdete. A bencés rendet alapító Szent Benedek ünnepe. Egyes vidékeken fokhagymát szenteltek ezen a napon, amelynek aztán csodatévő, betegségűző erőt tulajdonítottak.
A téltemetés régi népszokását elevenítik fel. Ma már vidéken is csak elvétve ismerik és tartják meg ezt a hagyományos, régi ünnepet, amely úgy zajlik, hogy a gyerekek készítenek egy bábot, az úgynevezett kiszebábot, valamint különféle zajkeltő szerszámokat. Majd kivonulnak a térre - élükön egy dobossal és egy kikiáltóval - miközben télűző rigmusokat kiabálnak például: Haj, ki kisze haj, kivisszük a betegséget, behozzuk az egészséget, haj kisze haj, és közben zörgetik a zajkeltő eszközöket, dudákat, sípokat, dobokat.
A kerengőzés a téren felállított máglyánál ér véget. Amíg a tüzet meggyújtják, a gyerekek és felnőttek gondűző cédulákat erősítenek a kiszebábra. A papírdarabokra ráírják, ki mitől szeretne megszabadulni, rossz álmoktól, betegségtől, félelmektől, majd a bábot bedobják a tűzbe. A máglya elhamvadásáig a felnőttek és a gyerekek tavaszköszöntő versikéket mondanak és énekelnek. A babona szerint a kiszebáb elégetése megszabadítja az embereket minden bútól és bajtól.
A rendezvényt interneten keresztül ill. a környező településeken, plakátokon meghirdetjük.

Menetrend:

Sötétedés után gyerekek műanyaghordón rigmusokat dobolnak, közben a felnőttek forralt bort fogyaszthatnak. A kisebb szalmabábukra üzeneteket lehet felírni, s miután meggyújtjuk a szalmakazlat, a bábukat a tűzbe lehet dobni. A szalmabála elégetése ideje alatt kihangosított rituális zene szól.

Szólj hozzá!

Címkék: gugaizmus?

A bejegyzés trackback címe:

https://guga.blog.hu/api/trackback/id/tr541843038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása